Toispual jokke -seura puoltaa täydennysrakennushankkeita, jotka tarjoavat hyviä asuinpaikkoja Turun keskusta-alueella.

KESTILÄN TALO

Olli Kestilän suunnittelema Kestilän talo on yksi hienoimmista 50-luvun liikerakennuksista Turussa.

Asemakaavamuutoksessa rakennusta ehdotetaan korotettavan 1–2 asuinkerroksella. Asuinpaikka tarjoaisi kohtalaisen hyvät näkymät. Yliopistonkadun puoleiset terassit suuntautuvat luoteeseen.

Kaupunkikuvallisesti korotus nousee Yliopistonkadun eteläpuolella naapurirakennuksia korkeammaksi, jota laajennuksen sisäänveto räystäältä jonkin verran lieventää. Kasinonkulman asuntojen näkymiä korotus häiritsee.

Toispual jokke pitää sisäänvedettyä korotusta mahdollisena. Kulmassa korotuksen linja ei saisi ulottua nykyisen asuinrakennuksen linjaa ulommaksi, jotta etäisyys räystääseen säilyisi riittävänä. Nykyisen liikerakennuksen julkisivut ja esim. kierreportaat pitäisi suojella. Alkuperäiset, herkät lasidetaljit pitäisi palauttaa. Olennaista on myös, että hienot puut säilyvät korttelissa.

UUDISRAKENNUS

Seura kannattaa tontin 12 uudisrakennustutkimista. Rakennuspaikka ei ole ilmansuuntien ja näkymien kannalta ihanteellinen, mutta tarjoaa kohtuulliset olosuhteet asuinrakentamiseen.

Seuran lausunto osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan VII kaupunginosan korttelissa 11, tonteilla10,11,12 ja 2002. (“Freya“): Freya-OAS-Toispualjokke-Lausunto.pdf

Kaupunkiympäristötoimiala kaavoitus: Freya OAS, asemakaavanmuutos VII kaupunginosaan.pdf