Kansainvälisen maisemapäivän teemana vesi ja arkimaisema

Sunnuntaina 20.10. vietetään kansainvälistä maisemapäivää, jonka teemana tänä vuonna on Euroopan laajuisesti maisema ja vesi. Teemalla halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Instagramissa järjestämä valokuvakampanja kannustaa havainnoimaan vettä arjen maisemissa jo ennen maisemapäivää. Kampanjassa halutaan innostaa löytämään luovia ja monipuolisia lähestymistapoja aiheeseen. Kampanja huipentuu valokuvakilpailuun, johon osallistuvat #arkimaisema-tunnisteella Instagramissa julkisilla tileillä 20.10. julkaistut kuvat.

Valokuvakilpailu maisemasta 20.10.

Millaisin kaikin tavoin vesi onkaan osa sinun arkimaisemaasi? Valokuvaa maisemia ennakkoluulottomasti. Jaa kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Jos haluat kuvasi mukaan kilpailuun, jaa se Instagramissa ensi kertaa tai uudelleen maisemapäivänä 20.10.! Kilpailun tuomaristo valitsee maisemapäivän aikana julkaistuista #arkimaisema-kuvista parhaat. Voittajat palkitaan aiheeseen sopivin kirjapalkinnoin. Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Maisemien vuosittainen juhlapäivä koko Euroopassa

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain 20. lokakuuta. Päivä liittyy Eurooppalaisen maisemayleissopimukseen, jonka tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Sopimukseen kuuluvatkin sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungissa. Tänä vuonna kansainvälistä maisemapäivää vietetään kolmatta kertaa.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Luvassa on muun muassa maisemakävelyitä arvokkailla maisema-alueilla. Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Instagram: @arkimaisema, #arkimaisema
Twitter: @arkimaisema, #arkimaisema

Katso lisää:
Suomen Kotiseutuliitto: Arkimaisemat ja vesi maisemapäivän teemoina
Ympäristöhallinto: Maisemapäivä
Ympäristöministeriö: Kansainvälinen maisemapäivä

Lisätietoja:
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi
Järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, Kotiseutuliitto, liisa.lohtander@kotiseutuliitto.fi