Seuramme pitkäaikainen jäsen kulttuurivaikuttaja Aiju von Schöneman on kuollut Turussa 82-vuotiaana 8. päivänä helmikuuta 2022.

Aiju ehti elää tapahtumarikkaan ja värikkäänkin elämän. Sotkamossa syntynyt Aiju tuli Turkuun lukiovaiheessa. Sen jälkeen hän opiskeli kirjallisuustiedettä, psykologiaa ja sosiologiaa Helsingin yliopistossa. Turkuun hän palasi myöhemmin tulevan puolisonsa pyynnöstä.

Turussa hänet opittiin tuntemaan erityisesti tuomiokirkon suosittuna oppaana 1970- luvun alusta lähtien. Luettelo Aijun vaikuttamisen kohteista on pitkä. Hän ehti toimia elämänsä aikana mm. Turun kaupungin nimistötoimikunnassa ja kulttuurilautakunnassa sekä Turun kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa.  Vuonna 2007  Turkuseura nimesi Aiju von Schönemanin Vuoden kulttuuri-turkulaiseksi.  Seuraavana vuonna hän oli yksi Turun Tähti -palkinnon saajista. Vuonna 2014 julkaistiin Sinikka Klemettilän toimittamana muistelmateos Aiju.

Toispual jokke ry muistelee Aijua haikein mielin ja samalla suurta kiitollisuutta tuntien. Hän ehti toimia seurassamme johtokunnan jäsenenä sen alkuvuosista lähtien aina sairastumiseensa asti. Voimme tulevina vuosinakin pysähtyä muistelemaan häntä Samppalinnan puistossa, missä hänelle istutettiin 2007 nimikkolehmus.