Toivottu ja odotettu Puolalanpuiston opastettu tutustumiskierros toteutui vihdoin 1.6.2022. Parikymmentä osallistujaa oli kokoontunut taidemuseon edustalle, missä oppaamme arboristi Aki Männistö käynnisti tiivistahtisen ulkoilmaesityksensä. Tahtia lisäsivät innokkaat osallistujat lukuisilla kysymyksillään ja vastaväitteilläänkin. Ilmassa olikin ajoittain luonnontieteellisen väitöstilaisuuden tunnelmaa. Taitavasti ja perustellusti Aki jakeli hermostumatta vastauksiaan kyselijöille.

Opimme ainakin sen ettei ole aivan helppoa rakentaa yhteistä Turun kaupungin tahtotilaa, silloin kun kyseessä on samanaikaisesti kulttuurihistoria, kaupunkikuva, kasviston monimuotoisuus, puulajisto, rakentaminen, liikenne ja puuston kunnossapito. Turun kaupungin omistuksessa ja vastuulla on rakennettujen viheralueiden katu- ja puistopuita 33 637 kappaletta. Kaikki nämä puut ovat rekisterissä. Rekisteristä löytyy jokaisesta yksilöstä huomattava määrä tietoa koskien puun terveyttä, ikää, hyvinvointia ja kunnossapitohistoriaa. Tällä valtavalla puustomäärällä on myös huomattava omaisuusarvo.

Puolalanpuisto on siis vain osa tätä valtavaa kokonaisuutta. Nykyisin kesäkeitaina viheriöivät Puolalanmäki, Vartiovuori, Samppalinnan vuori ja Urheilupuisto ovat aikanaan olleet paljaita kallioisia mäkiä.

Puistokierroksen oppaana Aki Männistö.

Kiitokset jokaiselle kierrokselle osallistuneelle ja tietenkin aivan erityiskiitos Aki Männistölle. Toivomme, että perinne jatkuu taas muutaman vuoden jälkeen. Toispual jokke ry:n puolesta Akille annettiin muistona iltakierroksesta rakennusneuvos Raimo Narjuksen suunnittelema hieno solmio ja samanhenkinen huivi kotiin vietäväksi.

Aihepiiristä enemmän kiinnostuneille suosittelemme paria kaupungin kustantamaa julkaisua: Puupääkaupunki Turku ja Turun vanhimmat puistot. Saatavana ilmaiseksi Turun neuvontapalveluista ja infopisteistä.

Puolalanpuiston kierros kiinnosti osallistujia.