Keskikaupunkiseura Toispual jokke ry perustettiin 10.2.1997. Seuramme toimii Turun läntisen keskikaupunkialueen asukkaiden ja yhteisöjen etujärjestönä ja on Suomen Kotiseutuliitto ry:n ja Turkuseura-Åbosamfundet ry:n jäsen. Seurassamme on yli 100 henkilöjäsentä ja 5 yhteisöjäsentä.
Seuramme 20 vuotisjuhla järjestettiin 27.10.2017 Turussa Aurajoen rannalla sijaitsevassa Ekblomintalon historiallisessa Runebergin salissa, Kauppiaskatu 2.

Juhlaan osallistui nelisenkymmentä henkeä. Illan ohjelmassa oli asiantuntijoiden laatima Pecha Kucha -kuvakavalkaadi seuramme ja Turun historiasta.

  • Matti Elo pitämässä Pecha Kucha -esitystä yhdistyksen historiasta
  • Helena Soiri-Snellman pitämässä Pecha Kucha -esitystä VPK-ta
  • Pieni tankkaustauko Pecha Kucha -esityksen välissä
  • Mikko Laaksonen pitämässä Pecha Kucha -esitystä
  • Ola Laiho pitämässä Pecha Kucha -esitystä paateista.
Pecha Kucha alkoi yhdistyksen historian esittelyllä. Mielenkiintoiset teemat seurasivat toinen toisiaan taitavien esitelmöitsijöiden kertoessa tiiviissä tahdissa aiheistaan. Välillä pidettiin pausseja, jotta vieraat pääsivät nauttimaan myös virvoikkeita.

Ilta alkoi kohottamalla tervetulomalja ja tarjolla oli myös kahvia ja virvokkeita. Houkuttelevat voileipä- ja mansikkakakut maistuivat illan ohjelman ohessa. Muuten juhlissa oli vapaamuotoista seurustelua ja musiikkiesitys.

Pecha Kucha, aiheet ja esittelijät

Pecha Kucha -esitystapa on lähtöisin Japanista, jossa arkkitehdit ja designerit esittivät ideoitaan nopeassa tahdissa. Pecha Kucha -esitysformaatin tavoitteena on pitää esitykset lyhyinä, jotta kiinnostustaso pysyy korkealla. Esitysten sisältöä ei rajoiteta millään tavalla. Jokainen esittäjä saa esittää 20 kuvaa, jokaista tasan 20 sekunnin ajan. Yhden esittelijän esitysaika on siis 6 minuuttia 40 sekuntia.

Seuramme sihteeri Matti Elo kertoi seuramme perustamisesta ja toiminnasta. Hänen jälkeensä arkkitehti Benito Casagrande kuvaili esityksessään Kauppiaskatu 1:n restaurointia.
Kaupunginarkkitehti Ina Paasikivin esityksen aiheena oli Joitain nimiä tois pual jokke vuodesta 1830 vuoteen 2016.
Matti Elo näytti esityksessään sodanajan pommituskuvia toispual jokke.
Kirjailija Petri Aalto oli koonnut esityksen Kaupunkikuvan muutoksia ortodoksisen kirkon ympärillä, jossa oli postikortteja Aallon kokoelmasta. Valitettavasti hän ei päässyt paikalle, mutta esityksen veti hänen puolestaan Pauno Narjus.
Fil.lis. Helena Soiri-Snellman kertoi VPK:n hienon uusrenessanssipalatsin historiasta ja toisessa esityksessä hän esitteli Bryggmanin töitä toispual jokke.
Mikko Laaksonen esitelmöi asumista 1950-luvulta VI ja VII kaupunginosissa.
Arkkitehti Ola Laiho tarinoi Aurajoen vanhoista paateista, jotka ovat joskus värittäneet joen varsia lähellä keskustaa.
Helena Soiri-Snellman esitteli vielä tekstiilitaiteilija Eeva Renvallin laivasuunnitelma ja viimeiseksi arkkitehti Pauno Narjus esitteli toispual jokke sijaitsevia sakraalitiloja.

Benito Casagrande ja Timo Soikkanen
Arkkitehti Benito Casagrande ja professori Timo Soikkanen.

Illan vieraat viihtyivät

Illan kunniavieraana oli professori Timo Soikkanen ja Turkuseuran puheenjohtaja Tapio Jokinen.
Juhlatilan luovutti veloituksetta käyttöömme kiinteistön omistaja, hallituksemme jäsen, arkkitehti Benito Casagrande.

Turkuseuran pj. Tapio Jokinen pitää puheen.
Turkuseuran puheenjohtaja Tapio Jokinen onnittelee Toispual jokke seuraa ja kiitti hienosta juhlasta.
Vanha Runebergin salina tunnettu tila on saanut nimensä, kun Runebergin kunniaksi järjestettiin vuonna 1857 juhlapäivälliset silloisen ”porvariston klubin” tiloissa,  jotka toimivat myös kaupungin juhlahuoneistona. Casagrande on kunnostanut ja konservoinut rakennuksen huolellisesti vanhaa ja alkuperäistä kunnioittaen. Tiloissa toimii nykyään Valtakunnan voudin virasto.
  • Seinämaalaus, Runebergin sali
  • Kruunun vouti, vitriini, Runebergin sali
  • Runebergin sali, parvekkeen oviaukko
  • Kakluuni, Runebergin sali
  • Kattomaalauksia, Runebergin sali

Pecha Kucha

Tässä muutamia juhlissa esitettyjä PechaKucha -esityksiä pdf-muodossa. Valitettavasti mukana ei ole ääntä, jotta voisimme kuulla nuo mainiot ja informatiiviset esitykset.

Toispual jokke ry 20 vuotta: TPJ-20-PechaKucha-TPJ-20.pdf
Kauppiaskatu 1: TPJ-20-PechaKucha-KAUPPIASKATU-1.pdf
Turun VPK-talo: TPJ-20-PechaKucha-BRANKKU.pdf
Turku pommitus: TPJ-20-PechaKucha-POMMITUS.pdf
Sakraalitiloja: TPJ-20-PechaKucha-SAKRAALITILOJA.pdf